CENTRIFUGALSTØBEGODS

Centrifugalstøbning er en fremstillingsmetode som typisk bruges til at støbe tyndvæggede cylindre og rør. Ved denne støbemetode opnår man en høj kontrol af metallernes struktur og krystalliseringsprocedure og hermed dets styrker.

Centrifugalstøbning bruges kun hvor der er tale om symmetriske emner omkring en centerlinje, og det egner sig derfor ikke for asymmetriske emner – her vil man være nødt til at få det smedet i friform.

Centrifugalstøbningsprocessen

Processen ved centrifugalstøbning, eller slyngstøbning som det også hedder, er, at man hælder massen i støbeformen, mens man roterer formen ved høj hastighed. Under en meget hurtig acceleration produceres en støbning ved hjælp af centrifugaltryk. Dette tryk skaber en vigtig afgasning i legeringen, som er med til at afvise alle urenheder der potentielt kan forekomme ved metalsmeltning. Det flydende metal fordeler sig på indersiden af formen, hvor det størkner under nedkølingen. Man bruger en meget finkornet støbemasse, så man får en fin og mere korrosionsresistent overflade. Eventuelle urenheder og luftlommer vil lægge sig i inderdiameteren og kan efterfølgende bearbejdes væk.

Vertikal centrifugalstøbning

Man kan have både horisontale og vertikale støbemaskiner til centrifugalstøbegods. Den vertikale centrifugalstøbning bruges når der er tale om tunge emner, hvor diameteren generelt er vigtigere end længden. Dette vil derfor ofte blive anvendt til ringe og bøs.

Billedet her illustrerer en vertikal centrifugalstøbning

Billedet her illustrerer en vertikal centrifugalstøbning.

Horisontal centrifugalstøbning

Når der skal produceres lange emner anvendes en horisontal centrifugalstøbning. Dette anvendes derfor oftes til lange, tynde cylindre.

En illustration af en horisontal centrifugalstøbning

Billederne her illustrerer en horisontal centrifugalstøbning.

Specialiseret produktionsområde

Der er ikke så mange støberier som har udstyret til at lavet centrifugalstøbegods – så det omtales ofte som et specialiseret produktionsområde.

ProMetal kan levere centrifugalstøbte emner med vægtykkelser fra ca. 3-5mm op til ca. 125mm. Længden på emnet afhænger af diameter samt vægtykkelse, men vi kan levere fra Ø60mm op til Ø1000mm i ca. 6 meters længde og større diametre op til Ø5000-Ø6000 i 2,5 meters længde.

ProMetal tilbyder centrifugalstøbte emner i følgende materialer og i.h.t. DIN & ASTM standarder:

  • Kobberbaserede legeringer (Bronze, alu-bronze m.fl.)
  • Rustfrit stål (varmebestandige, austenitisk 304, 316 samt duplex & super duplex)
  • Aluminium (div. aluminiumbaserede legeringer)

Læs mere om ProMetals øvrige leveringsprogram inden for stålstøbegods her, eller kontakt ProMetal hvis du ønsker yderligere information om centrifugalstøbegods eller vores øvrige leveringsprogram.

Call Now Button
ProMetal A/S - Ventiler og emner i smede- og støbegods